RUČNI VEZ 1/3: Zašto bi ovo mogao postati tvoj novi hobi

Vezenje (eng. embroidery) je ukrašavanje tkanine iglom i koncem. Vez je dio gotovo svake folklorne baštine na svijetu, stoga danas čini divne uspomene nekih davnih vremena. U svom “modernijem” obliku postaje sve popularniji i kod nas, bilo kao dekoracija, uspomena ili oboje.

Za-one-koji-žele-znati-više o bogatoj povijesti ove vještine, Google! 🙂

Ako si se barem jednom uhvatila kako gledaš u neki vez i misliš “Wow, ovo tako dobro izgleda, i ja bih pokušala“, nadam se da ćeš u narednim “zašto” pronaći svoje “zato” koji bi te mogli potaknuti da isprobaš ovaj hobi, ako već nisi.

Ako jesi, bit će mi drago s tobom podijeliti iskustva! 🙂

Osnove su STVARNO jednostavne za savladati

Prvo da riješimo ovo – sve možeš naučiti, pa i vezenje. Puno veća “prepreka” na početku je istraživanje i potraga za svim potrebnim materijalom za ovu moderniju verziju vezenja (contemporary embroidery) . Pod “modernija verzija vezenja” mislim na sve što nije onaj apstraktni simbolični vez na stolnjacima, jastučnicama i narodnim nošnjama, već razni popularni motivi koji najčešće uključuju biljke, životinje, citate i slično.

Za početak, da saznaš privlači li te uopće ručni vez, može poslužiti i neka deblja tkanina bez elastina, obična igla, obični konac i prvi YT tutorial na koji naiđeš kada upišeš u tražilicu “embroidery for beginners“.

U ovom videu na jednostavan je način prikazano nekoliko bodova koje odmah možeš isprobati.

Svakako imaj na umu da vezenje ide puno lakše s kolutom za vezenje, unaprijed pripremljenom skicom prenesenom na tkaninu i svim ostalim koracima koje ćeš uskoro moći pronaći ovdje na blogu.

Vezenje opušta

Provlačenje igle kroz tkaninu samo po sebi možda ne zvuči kao najuzbudljivija aktivnost na svijetu. Ali kažu (znanstvenici, istraživanja, svi ikad) da ovakva repetitivna aktivnost koja vodi odmah vidljivom rezultatu za naš mozak ima brojne benefite. Takva vrsta aktivnosti utječe na centar osjeta u mozgu u kojem se izlučuje dopamin koji nas opušta i smanjuje stres.

Nisam znanstvenica ali mogu potvrditi da se apsolutno obožavam satima izgubiti u vezenju i onda odjednom vidjeti rezultat svog rada, a zatim njime ukrasiti policu ili ga pak pokloniti nekome.

Osjećaj je baš kao da se igraš

Pokušaj se prisjetiti kako ti je zabavno bilo bojiti, crtati, slagati puzzle… E pa, isto je tako i s vezenjem.

Vještina koju možeš koristiti na mali milijun načina

Prvih nekoliko načina koji mi padaju na pamet: dodati originalan detalj svojoj galeriji na zidu, pokloniti nešto posebno & personalizirano dragoj osobi, osvježiti običnu traper jaknu, ukrasiti staru jastučnicu… Ovo je vještina koju, jednom kada naučiš, ne možeš zaboraviti i jednostavno postaje dio tvoje svakodnevice.

DIY zajednica

Kada se odlučiš na ovaj korak i, recimo, otvoriš Instagram profil kao svoj mali portfolio s radovima koje izvezeš, s vremenom ćeš upoznati cijelu vojsku divnih ljudi koji se također bave ručnim vezom i/ili ostalim uradi-sam projektima.

Svaki novootkriveni embroidery profil iz naše regije me baš razveseli jer sam na početku imala dojam da je ovaj hobi zahvatio samo Pinterest, Ameriku i Australiju, tu i tamo nekoga iz Turske i UK. Ovako uvijek imam s kim komentirati konce, tkaninu i kašnjenje narudžbi kolutova i ostalih sitnica s Ali Expressa. #wholenewworld!

Za kraj, moj najveći “zašto”

Ako si prije ovog teksta naletjela na dio “O meni”, pročitala si da sam sva svoja ljeta provodila u Dalmatinskoj Zagori. Jednom ću definitivno posvetiti cijeli jedan tekst tim ljetima jer sam se upravo tamo, zahvaljujući bakama i tetama, prvi put susrela s pletenjem, heklanjem i vezenjem.

Iglu i konac primila sam u ruke otprilike kada i olovku – to mi je najdraža rečenica za dočarati taj period.

U mojoj obitelji žene su većinom vezle, plele, heklale i brinule za kuću. Mi mlađe generacije smo ipak otišle nekim drugim smjerovima, a ručni rad je postao nešto što polako blijedi iz naše obiteljske priče. Voljela bih sačuvati to naše poglavlje jer je neopisivo dobar osjećaj stvoriti nešto svoje, a još bolji je uživati u samom procesu.

To je samo “jedan od”, ali za mene najveći razlog zašto mi je vezenje trenutno najveći gušt koji postoji. 🙂

Prvi koraci u vezenju

I sama imam puno toga za savladati i usavršiti no potrudit ću se u narednim tjednima podijeliti s tobom što više o ovoj vještini i, nadam se, olakšati ti prve korake u vezenju.

Čitamo se četvrtkom! ❤

One thought on “RUČNI VEZ 1/3: Zašto bi ovo mogao postati tvoj novi hobi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: