RUČNI VEZ 2/3: Popis stvari koje su ti potrebne za početak

Prošli sam put pisala o motivaciji za početi se baviti vezenjem. U ovom tekstu idemo jedan veliki korak dalje – na osnovne alate koji su ti potrebni za početak.

U ovom tekstu dijelim s tobom isključivo materijale koje sama koristim. Sve zajedno možeš nabaviti za manje od 100 kuna, i to bez da čekaš paketiće s Ali Expressa. Dovoljno je da posjetiš Namu, Tedi i Narodne novine.

Što se tiče Ali Expressa, nemam neke provjerene sellere, već uglavnom hvatam akcije. Ali ću ti za svaki od materijala navesti što upisuješ u tražilicu.

Prije nego što krenemo s detaljnijim objašnjenjima materijala evo i kratkog popisa da vidiš što te očekuje. 🙂

Mouline pamučni konac

Mouline je konac za vezenje koji se sastoji od šest tankih niti koje su međusobno spojene. To je najpopularniji konac za vezenje i dolazi u stotine nijansi (pripazi: svaka nijansa ima svoj broj koji je dobro sačuvati da ga znaš za kasnije). Broj niti koje koristitš za vezenje ovisi o veličini i vrsti motiva. Moji vezovi su najčešće s jednom do tri takve niti.

Gdje kupiti? Meni omiljeni su Ljubica pamučni konci, naše Tvornice konca Zagreb (Unitas d.d.). Za cca 3 kune možeš ih kupiti u Nami, Pamigu, pa čak i naručiti u web shopu Pamiga.

Ne bih ti preporučila nagomilavanje konca za vezenje s Ali Expressa jer ne znaš hoće li ti doći pravi pamuk, kakva je kvaliteta i slično. Barem se meni pokazalo totalno nepouzdano. 100% pamučni konac će ti se puno manje petljati dok vezeš.

Igla za vezenje

Za početak je u redu i najobičnija šivaća igla, no jednostavnije je uvlačiti konac u iglu za vezenje, ovisno o tome radite li s dvije ili više tankih niti.

Koja je uopće razlika? Kada usporediš ove dvije igle, primjetit ćeš da šivaća igla ima otvor u obliku kapljice koja stoji naopako, a igla za vezenje ima otvor u obliku uske elipse. Postoji i više veličina, postoje i igle s tupim vrhovima… Za početak je najbolje držati se zlatne sredine i oštrog vrha jer on najbolje prolazi kroz sve tkanine. Tupi vrh služi za deblje materijale čije su niti udaljenije. To ćemo koristiti kada budemo, recimo, ukrašavali veste.

Imala sam najbolju namjeru fotografirati da vidimo razliku ali onda sam shvatila da trenutno uopće ne posjedujem šivaću iglu.

Gdje kupiti? Tedi i Nama. Koštaju nekoliko kuna. Ako baš želiš čekati, ima ih naravno i na Ali Expressu, no razlika u cijeni je neznatna. U tražilicu upisuješ embroidery needle.

Tkanina

Vezenjem možeš ukrašavati bilo koju tkaninu. Međutim, za početak su idealne one čvrste bez elastina. Jedna takva, meni omiljena, a vjerujem i najčešća kada se veze isključivo u kolutu za vezenje, je sirovo pamučno platno, odnosno, žutica.

Jedino na što se kod žutice treba pripaziti je pranje – nije zahvalna za pranje jer se zgužva i kasnije ju je teško izravnati, pa čak i u kolutu.

Gdje kupiti? U gotovo bilo kojem dućanu s tkaninama. Ja svoju kupujem u Nami za 30-ak kuna po metru kvadratnom. Također se može naručiti na Pamigovom web shopu (ne reklamiram ih namjerno, nego mi se čini da su jedina trgovina s pozamanterijom koja ima web shop 🙂 ).

Škarice za konac

Možeš koristiti i obične kuhinjske škare. No jednostavnije je imati male škarice s oštrim vrhovima kako bi ti bilo jednostavnije baratati njima kada, recimo, nešto pogriješiš i trebaš ukloniti konac sa tkanine.

Gdje kupiti? U Nami. No za 20-ak kuna možeš naručiti ove najslađe ikad škarice s Ali Expressa. Ima ih u još oblika i verzija.

Kolut za vezenje

Kolut za vezenje ima i praktičnu i estetsku svrhu. U vezenju se koristi kako bi zategnuo tkaninu i kako bi vez bio što jednostavnije i pravilnije šivan. Osim toga, s gotovim vezom predivno izgleda kao dekoracija u domu, uredu, gdje god poželiš. 🙂

Gdje kupiti? Za tvoj prvi kolut ti savjetujem da odeš u Namu i uzmeš jedan plastični kolut od 13 ili 18 centimetara. Košta 30-ak kuna, što je povoljnije od drvenog koluta u Nami, a i dugotrajniji je. Možeš ga koristiti za sve projekte koje ne planiraš ostaviti u kolutu.

Drvenih kolutova promjera 13 cm ponekad ima u Tediju za 12-13 kuna, no smatram se pravom sretnicom ako uopće naiđem na njih.

Za sve kolutove koje ćeš dalje koristiti definitvno savjetujem Ali Express, jer se nađu za manje od 10 kuna po komadu. Ovih deset drvenih kolutova promjera 18 cm našla sam za ukupno 75 kuna. U tražilicu samo upiši embroidery hoop. 🙂

Alati za prenošenje skice na tkaninu

Postoji nekoliko varijacija na ovu temu, međutim, meni se indigo papir pokazao kao najbolje rješenje. Osim toga, tu su najobičnija piši-briši kemijska i flomaster za tkaninu koji se ispire vodom. Budući da koristim indigo papir, ukratko ću ti objasniti taj postupak.

Postaviš tkaninu, na nju indigo papir, a na indigo papir skicu. Uzmi olovku ili kemijsku kojom ćeš pratiti linije skice – i to je to, tvoja skica je na platnu koje zatim učvrstiš u kolut i započinješ izradu svog veza.

Gdje kupiti? Najpovoljnije ćeš naravno pronaći na Ali Expressu kada u tražilicu utipkaš carbon transfer paper. No ako ne želiš čekati, onda pravac Narodne Novine gdje ćeš za 15 kuna naći 10 listova ovog papira. Jedan list trajat će ti poprilično dugo.

Postoji još mnogo sitnica koje ti olakšavaju sami proces vezenja. Dosta toga (još :)) ni sama ne posjedujem te se trenutno nalazi na mojoj embroidery listi želja. U nekom od sljedećih tekstova ću je sigurno podijeliti s tobom.

Sljedeći četvrtak prolazimo cijeli proces vezenja, od izrade skice do gotovog veza, u kojem ću ti objasniti i neke od osnovnih bodova. To će biti treći, a ujedno i posljednji tekst o osnovama vezenja nakon kojeg i ti možeš krenuti sa svojim vezenjem – ako do sada već nisi.

Očekuje te i malo iznenađenje. 🙂

Nakon toga idemo na detaljnije teme o vezenju – baš se veselim!

Čitamo se četvrtkom. ❤

One thought on “RUČNI VEZ 2/3: Popis stvari koje su ti potrebne za početak

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: