Zašto na listu želja trebaš staviti jedan set za vezenje

Htjela sam za danas napisati još jedan praktični post o vezenju, točnije o tome kako radim slova. No danas je baš tipični jesenski dan za koji uvijek treba imati pri ruci neki dobar set za vezenje ili barem skicu pa sam ti odlučila pokazati jedan od mojih omiljenijih embroidery related poklona, koji je važan dio mojih početaka vezenja.

Ove sam godine za rođendan dobila nešto što do tada nisam niti znala da postoji: set za vezenje. Dakle, idealan poklon za mene koja se još uvijek učim bodovima, urednosti i sličnim stvarima.

Proces pravljenja skice ti može uzeti puno vremena, a ti nekad samo želiš izvesti nešto lijepo – niti imaš inspiracije niti imaš volje za osmišljavanje, crtanje i precrtavanje skice za vezenje.

Moj prvi set za vezenje stigao je s Etsyja, iz trgovine Florals & Floss embroidery. Taj mi je profil na Instagramu dan-danas pravo malo otkriće jer je Alexandra koja ga vodi apsolutno sve što bih jednoga dana htjela postići s ovim hobijem – žena ima svoj vlastiti studio u kojem veze, priprema najslađe setove za vezenje, crta i digitalizira predivne skice za vez, a po novom ima i držače za igle koji su mi pravo malo otkriće i pri samom vrhu moje liste želja. (Pogledaj ih na sekundu, ima divnih. 🙂 : Etsy – needle minders)

Etsy je apsolutna go-to online trgovina za počastiti se setovima i skicama. U tražilicu samo upiši “embroidery kit” i biraj.

Florals & Floss Bee Kit sastoji se od sljedećeg:
– Skica za vez
– Kolut za vezenje
– Igla
– Konci u preslatkoj maloj platnenoj vrećici
– Upute za vezenje
– Indigo papir za prenošenje skice na tkaninu

I dobro, zašto je ovo najbolji poklon ikad koji možeš pokloniti sebi ili nekome tko se želi ili voli baviti vezenjem?

Odnosno, što sam, osim predivnog seta za vezenje, dobila i naučila?

Zahvaljujući ovom setu sam se po prvi put susrela s cijelim procesom izrade veza u kolutu.

 1. Važnost skice i prethodne pripreme
  Do tada sam mislila kako ja definitivno mogu vesti i bez skice. I baš sam se prevarila. Puno je više opuštajuće kad imaš okvir prema kojem vezeš motive, a osim toga ispada uredno. Također, prije sam se pitala kako su mi boje na vezu toliko neskladne. Nije ni čudo kada si prethodno ne bih pripremila nikakvu paletu boja. U svakom slučaju, naučila sam biti puno organiziranija u svim sljedećim projektima i shvatila da vezenje nije samo igla-konac-tkanina.
 2. Zadnja strana koluta
  Prije ovog seta za vezenje sam bila strašno neuredna na zadnjoj strani, konci su mi ostajali posvuda pa sam se čudila kako to da se stalno petljaju. Ova skica me baš motivirala (uz detaljne upute) kako da zadnja strana ostane uredna i kako da je završiš (metodom koju od tada stalno koristim – filc, a o kojoj sam pisala u blog postu Popis stvari koje su ti potrebne za početak).
 3. Što sve mogu s vezenjem kao hobijem?
  Alexandrin profil me doveo do milijun drugih profila koji se bave vezenjem i tu sam shvatila da postoji još toliko stvari koje su zabavne u vezi ovog hobija – za početak sama organizacija materijala, radova, pa čak i radnih kutaka te uređenje interijera cijelih studija za vezenje.
  Trenutno su mi sve potrepštine pospremljene u dvije srednje košare koje stoje na polici, ali jednog dana… 😀
 4. Bezbroj ideja za vezenje
  Osim novih profila na Instagramu, otkrila sam i bespuće prekrasnih skica i setova za vezenje na Etsyju. U tražilicu samo upiši “embroidery pattern“. Jednog dana kada mi ponestane ideja za moje projekte želim preuzeti sve te skice i samo vesti jednu po jednu, bez razmišljanja. 😀
 5. Savladala sam francuski bod!
  Većina setova za vezenje sadrži detaljne upute kako napraviti bodove koji ti trebaju za taj projekt. Osim što sam otkrila cijeli novi svijet vezenja, napokon sam do kraja savladala francuski bod (eng. french knot) koji mi je zadavao strašne glavobolje, koliko god tutorijala da sam pogledala. Kao i sve ove prethodne ideje, tako je i taj bod napokon sjeo na svoje mjesto.

Finalni izgled veza

Ovaj sam vez radila tijekom nekoliko dana. Kada sam ga završila imala sam što vidjeti – svoj prvi vez koji je gotovo pa besprijekorno uredan i s kojim sam bila prezadovoljna, tada, 30. ožujka 2020. Već danas na njemu vidim hrpu detalja koje sam mogla bolje odraditi, kao što su listovi, krila, lazy daisy...

U svakom slučaju, ponovit ću ga u ožujku 2021. godine da vidimo jesam li što napredovala od tada. Svakako će biti zanimljivo za usporediti. 🙂

Poanta današnje priče: uvijek je dobra ideja imati kraj sebe set ili samo skicu za vezenje, a još bolja ideja je započeti ovaj hobi upravo jednim ovakvim setom. ❤ 🙂

Čak i ako još uvijek nisi sigurna je li ovo hobi koji bi te moglo zanimati, setovi za vezenje su najjednostavniji način za saznati.

Čitamo se četvrtkom! ❤

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: