Istaknuto

Set za vezenje II: ovog ljeta izvezi svoju kolekciju uspomena

Koliko je vez postao originalan i idealan poklon za posebne trenutke, a moderna inačica tehnike ručnog vezenja sve rašireniji hobi, govori mi činjenica da mi je inbox gotovo svaki dan pun upita za narudžbe i setove za vezenje. Osim toga, naših vezilja koje imaju svoj portfolio na Instagramu sve je više i više! 🙂

Moji počeci u modernom ručnom vezenju trajali su mjesecima jer mi je bilo nemoguće pronaći upute, sheme i popis stvari koje su mi potrebne na jednom mjestu. A od svega toga na hrvatskom jeziku sam odustala otprilike odmah.

Vođena tom mišlju, otvorila sam blog i danas ti s velikim uzbuđenjem predstavljam svoj drugi set za vezenje: kolekcija uspomena. 🙂

Kako znati da je set za tebe?

Ako želiš naučiti tehniku ručnog vezenja, a uštedjeti vrijeme na traženju materijala i tutorijala.
Ako tražiš aktivnost za dodati na svoju self-care listu, ručno vezenje je idealno za opuštanje i onih sat vremena u danu za me-time & odmaranje od svakodnevice.
Ako uživaš u DIY aktivnostima u kojima odmah vidiš rezultat svog rada.
Ako želiš na svoj popis dodati novu vještinu.
Ako voliš poklanjati personalizirane ručno izrađene poklone.
Ako voliš obilježavati posebne trenutke posebnim uspomenama.
Ako znaš osobu za kojoj bi Set za vezenje: kolekcija uspomena bio idealan poklon!

Sve što ti je potrebno za izraditi tvoj prvi vez u kolutu.

Popis stvari iz seta i za što služe:

2x koluta za vezenje
Koluti su promjera 13cm. Ovaj čvršći i deblji služi za vezenje jer slojevito lijepljeno drvo čvrsto drži tkaninu zategnutom. Kolut od bambusa je tu da nakon što završiš s vezenjem svoj rad staviš u “okvir”.

3x komada tkanine
U setu sam ti pripremila sirovo pamučno platno (žuticu) te plavo i ružičasto pamučno platno bez elastina. Svoje radove možeš na bilo kojoj od ovih podloga.

1x iglica za vezenje i navodilica za konac
Navodilica za konac će ti u početku dobro doći za uvlačenje konca u iglicu. Korištenje navodilice za konac opisano je u uputama.

1x škarice za konac
Realno možeš koristiti bilo koje obične škarice, no veći je doživljaj kada imaš ove preslatke embroidery škarice. A tek kada otkriješ kakvih još ima… Bez sumnje ti se smješi karijera kolekcionarke škarica i ostalih sitnica koji ovaj hobi čine neodoljivim.

6x komada konca “Ljubica”
Mouline konac za ručno vezenje sastoji se od šest niti i najbolji je izbor konca za tvoje radove. Pripremila sam ti šest boja od kojih možeš napraviti minimalno tri veza. Sheme i upute za dva veza dobivaš u setu za vezenje, a treći vez izlazi kao shema dostupna svima u formatu YouTube tutorijala.

1x filc za zatvaranje koluta
Zadnja strana koluta zna ispasti pomalo kaotična. Zato kada svoj rad premjestiš u kolut od bambusa slijedi zatvaranje koluta. Filc je malo deblja tkanina koju ćeš tada zašiti na zadnju stranu koluta. Sve je objašnjeno u uputama.

2x indigo papira
Indigo papir ostavlja plavi trag na tkanini. On ti služi za prenošenje sheme na tkaninu. Na ravnu površinu posložiš redom: tkaninu, indigo papir i shemu, a zatim olovkom pratiš linije sheme koje se tada prenose na tkaninu.

PDF upute
Ništa bez PDF uputa. Ovo je vjerojatno najkorisniji dio seta za vezenje. Nakon narudžbe ćeš na e-mail dobiti detaljne upute za vezenje. Iz njih ćeš naučiti nešto više o ručnom vezenju, savladati nekoliko osnovnih bodova koji će ti dobro doći u daljnjim projektima ručnog veza na kojima ćeš raditi i savladati cijeli proces izrade veza u kolutu. Tu se nalaze detaljne upute za dvije tehnike vezenja slova te izradu cvijeća i letećeg balona koje ćeš pomoću tih slova moći personalizirati.

2x personalizirane PDF sheme
Dvije sheme (cvijeće i leteći balon) dobivaš kao zasebni dokument koji ćeš si po potrebi moći isprintati. Nakon narudžbe ću te zamoliti da mi kažeš koje ime ide u balon te koje slovo želiš izvesti na kolutu sa cvijećem. Nakon toga na tvoj e-mail stižu personalizirane sheme.

Naljepnica i ukrasna etiketa
Ako je vez iz ovog seta koji ćeš izraditi za poklon nekome, na stražnju stranu filca možeš zašiti etiketu, a na pakiranje zalijepiti naljepnicu handmade with love.
Završni touch je najslađi touch! 🙂

Cijena seta za vezenje: 270 kuna

(u cijenu je uključena poštarina unutar Hrvatske)

PDF UPUTE ZA VEZENJE

Moguće je naručiti i samo PDF upute za vezenje s dvije personalizirane sheme za vezenje. U tom slučaju samo upute stižu na tvoju e-mail adresu, a u uputama imaš popis potrebnih stvari i popis mjesta u Hrvatskoj na kojima ih možeš nabaviti.
Cijena PDF uputa za vezenje s dvije personalizirane sheme: 70 kuna

KAKO NARUČITI?

Nakon što ispuniš obrazac za narudžbu, na tvoj e-mail stižu podaci za plaćanje. Tvoj set i online upute ti dostavljam nakon vidljive uplate.

Ako imaš bilo kakvih dodatnih pitanja, slobodno mi se javi. 🙂

Tonka

Istaknuto

Set za vezenje: sve što trebaš za početak imaš na jednom mjestu!

Znam puno baka koje bi se oduševile da čuju da im unuke njeguju ovu staru vještinu, vjerojatno je i tvoja jedna od njih. 🙂

Meni je prvi set za vezenje koji sam dobila na poklon bio prava mala prekretnica u ovom hobiju – naučila sam sve korake u izradi veza, a znatiželja za ovo suvremeno vezenje mi je narasla do svemira. Pratim bezbroj Instagram profila vezilja, spremna sam dati 9 funti na Embroidery love časopis, kao i na hrpu skica za vezenje koje sejvam po Etsyju, da mogu vezla bih 0-24, fotkala za Instagram, tražila nove ideje i tako u krug.

Zamišljala sam kako ću jednoga dana napraviti svoj set za vezenje kako bih što lakše “nagovorila” i druge da probaju ovaj hobi o kojem postaneš ovisan samo dok gledaš YT tutoriale.

Kako je ova 2020. sve samo ne obična, odlučila sam da taj “jedan dan” bude još ove godine.

A ti u ovoj neočekivano dinamičnoj 2020. na popis dobrih stvari još stigneš staviti i novi hobi. 🙂

Moj prvi set za vezenje
holiday limited edition

Set se sastoji od niza sitnica koje su ti potrebne za početak, a dolazi u kutiji koja će ti kasnije dobro doći za pospremanje svih embroidery alata ili ako poklon-kutija ako nekome odlučiš pokloniti svoj rad 🙂

Zašto bi uopće netko kupovao set za vezenje? Za početak, možeš pokloniti sebi ili nekome novi opuštajući hobi. Ako te zanima vezenje, ovo je najjednostavniji način za započeti bez da trošiš vrijeme i obilaziš dućane, a zatim tražiš skice i YT tutoriale za krenuti.

Pipremila sam ti detaljne upute za izvesti blagdanski vijenac

Što ćeš naučiti & dobiti iz ovog seta?

 • Cijeli proces izrade jednog veza u kolutu
 • Prenositi skicu na tkaninu
 • Završiti vez u kolutu
 • Izraditi ružicu od konca na tkanini
 • Zrnčani bod, jednostruki lančanac (poznatiji kao Lazy Daisy pa ćemo tako zvati od sada na dalje), rascijepljeni bod i francuski bod
 • Hobi za cijeli život
 • Milijun i jednu ideju za poklone za najdraže 🙂

Popis stvari iz seta za vezenje

Detaljne upute za vezenje blagdanskog vijenca
Nakon narudžbe na tvoj e-mail će stići detaljne upute u kojima je korak po korak objašnjen proces izrade jednog veza u kolutu, i to od precrtavanja skice na tkaninu preko vezenja do zatvaranja koluta. Na kraju uputa čeka te još nekoliko blagdanskih skica za vezenje koje možeš izraditi koristeći konac koji se nalazi u setu.
Bonus sadržaj koji sam ti pripremila u uputama:
– savjeti za izradu svog Instagram portfolija
– popis zanimljivih i korisnih Instagram profila, web stranica i literatura o vezenju

Ljubica konci u pet boja
Ljubica konci su vjerojatno najbolji konci na koje ćeš naići na našem tržištu. U setu se nalazi pet boja, a od svake boje će ti nakon vezenja blagdanskog vijenca ostati dovoljno konca za još nekoliko projekata. 🙂

Kolut
U setu se nalazi kolut od bambusa koji je sastavni dio ovog hobija – pričvršćivanjem tkanine u kolut lako ćeš izvesti što god ti padne na pamet, bilo to na žutici, jastučnici ili bilo kojem debljem materijalu koji odlučiš ukrasiti vezom.

Naravno, možeš ukrašavati i majice, no savjetujem ti da za početak izbjegavaš materijale s elastinom ili da ispod postaviš neki deblji materijal kako bi vez izgledao što urednije.

Tkanina & skica za vezenje & indigo papir
Pomoću indigo papira precrtavaš skicu na tkaninu. Ovaj indigo papir moći ćeš koristiti još puno puta. Imaš i dva komada žutice za slučaj da želiš napraviti više radova & osmisliti nešto svoje.

Iglice & navodilica konca
U setu se nalaze dvije iglice za vezenje, jedna veća i jedna manja. Za početak ti savjetujem korištenje veće iglice jer je rukovanje njome puno spretnije. Ova mala navodilica konca će ti bez sumnje postati najbolja prijateljica jer će uspješno eliminirati ono “mučenje” s uvlačenjem konca kroz nemoguće uzak prostor u iglici.

Etiketica i naljepnice Handmade with love & filc
Kada završiš svoj vez, kolut sa stražnje strane zatvaraš pomoću filca (sve o tome pronaći ćeš u uputama). Prije samog zatvaranja, na filc možeš pričvrstiti i svoju etiketicu. Ovdje su također i naljepnice Handmade with love ako svoj rad odlučiš umotati & pokloniti nekome. 🙂

Sve što ti je poterbno za početak vezenja + skica & detaljne upute u PDF formatu

CIJENA: 250 kuna
PROMO CIJENA*: 230 kuna & besplatna poštarina

Promo cijena s besplatnom poštarinom vrijedi do 31. prosinca 2020. godine.

Kako naručiti set?

Možeš ga naručiti odmah putem kontakt obrasca ili mog Instagram profila @kaizbajke.embroidery.

A onda ti još samo trebaju dekica, topli čaj & lampice i uživanje u ostatku 2020. može započeti! 🙂 ❤

Istaknuto

Embroidery wishlist: sitnice koje ovaj hobi čine još zabavnijim

Jednom kada nabaviš kolut, tkaninu, iglu, konce i neku dobru skicu to je tek početak. Dalje svoj hobi možeš upgradeati stvarima koje ti predstavljam u nastavku.

Love Embroidery mjesečnik

Dakle, jedan #decembergoals: zatvoriti se s kolutovima, koncem i stranicama Love Embroidery. Kada sam tek krenula s vezenjem, na kraj pameti mi je bilo da bi danas postojalo ovakvo mjesečno štivo sa savjetima, radovima i skicama o vezenju. U ovom se blagdanskom broju još dobije i cijeli božićni mini set. Pa wow! Može se naručiti ovdje, a u izlasku je već i sljedeći broj.

Držači za igle

Ovo je vjerojatno najslađa stvar na koju sam naletjela u cijeloj embroidery priči: mali magneti koji se postave na tkaninu, a služe za to da na njima odložiš iglu. Ne samo da su praktični (čitaj: manje su šanse da izgubiš iglu negdje po kauču/krevetu/fotelji/bilogdje gdje netko može sjesti na nju) nego postoje i u Harry Potter verzijama, nema na čemu.

Needle minder by Caterpillar Cross Stitch
Source: CaterpillarXStitch, etsy.com

Škarice za konac

Bez njih se definitivno može ali kada otkriješ cijelu paletu škarica na AliExpressu, šteta je stati samo na jednima!

Setovi za vezenje

Setovima za vezenje posvetila sam cijeli jedan post. Prvi s kojim sam se susrela je Bee kit by Floral and Floss embroidery, a tada sam ujedno i shvatila cijeli proces vezenja te s još većim guštom nastavila vesti. Definitivno ih želim još!

Dnevnik vezenja

Do nedavno nisam imala pojma da postoji nešto kao embroidery planner. Kada kreneš s vezenjem i na pamet ti padne milijun i jedna ideja, treba je negdje i zapisati, a zatim joj dati vremenski okvir kako bi se uopće ostvarila. Dakle, zaista postoji Embroidery planner.

Animal Embroidery workbook by Jessica Long

Jedan od dugoročnih ciljeva mi je naučiti oslikavati vezenjem (eng. embroidery painting). Kada dođe vrijeme da napravim prvi korak prema tome, prvo što naručujem je ovaj Woorkbook u kojem su korak po korak objašnjene neke osnovne tehnike za dobivanje ovakvih radova:

jessicalongembroidery.com
jessicalongembroidery.com

Kutak za vezenje

Jednom kada kreneš s materijalima, koncima, škaricama, perlicama, kolutovima, setovima za vezenje i milijun embroidery projekata koje planiraš, bilo bi idealno da postoji jedan kutak kako bi sve te stvari ipak imale svoje mjesto. Moje trenutno stoje na otprilike dvije police u velikim košarama i dvije kutije za konce. No jednog dana… 😀

Sve ove sitnice s popisa tu su da ti olakšaju vezenje i od njega ti naprave aktivnost u kojoj još i više uživaš nego kada imaš samo tkaninu, kolut, iglu i konac. Mislim da si za cilj u 2021. postavljam jednu nabavku svega ovoga, redom! 🙂

Na popis bih još dodala i tablet za crtanje skica, podlogu sa svjetlom za precrtavanje skice na tkaninu, držač za kolut, no o tome ćemo detaljnije nekom drugom prilikom.

Čitamo se četvrtkom! ❤

Istaknuto

Kombinacije s koncem 3/3: tkanina

U prethodna dva blog posta pričala sam o perlicama i o vodenim bojama. Danas ćemo kratko i slatko o tkaninama.

Pokazat ću ti kako radim jedan od svojih blagdanskih projekata i s tim završiti svoje omiljene kombinacije s koncem unutar koluta. 🙂

Materijal koji sam koristila:
– razne vrste tkanina
– punjenje (ima ga za kupiti u Tediju za 7 kuna) ili obična vata
– kolut & žutica
– igla, konac & škarice
– ljepilo (ljepilo za tkaninu kupila sam prije koju godinu u Prosvjeti ali ima ga i u Tediju)

Sam proces je dosta jednostavan. Izrezivala sam trokute koji su kasnije dobili ulogu božićnih jelki na više načina.

Prvu sam napunila s malo vate i zašila, drugu sam zašila zlatnim koncem, a treću sam ukrasila zlatnim koncem.

Punjenjem možeš dobiti upečatljivi 3D motiv na svom vezu.

Posljednju božićnu jelku sam odlučila zalijepiti na tkaninu i još razmišljam hoću li joj dodati koju perlicu. 🙂

Motive možeš lijepiti ljepilom za tkaninu ili vrućim ljepilom.

Rezultat mi se zasad sviđa, ima potencijala za božićni interijer, posebno pokraj one Ikeine zvijezde. 😉

Dan poslije, ovaj moj blagdanski projekt dobio je perlice i puno francuskih bodova koji bi trebali glumiti pahuljice.

Ako želiš vidjeti nešto stvarno profesionalno napravljeno s tkaninom, pogledaj objavu ispod. Cijeli profil @joystitch_ je pravi #embroiderygoals.

P.S. Nekoliko stvari koje bih voljela da sam znala prije nego što sam kupila ovaj zlatni konac
Radi se o Crystal metalic koncu. Klupko ovog zlatnog konca je 100% poliestersko vlakno, tako da nikako nije onaj “pravi” mekani pamučni konac koji klizi kroz tkaninu. Petlja se čim ga krivo pogledaš i s njim treba polako i oprezno kroz žuticu ako želiš sačuvati živce.
Ako već vezeš, pretpostavlja se da su ti živci i strpljenje u poprilično dobrom stanju, jer će ovaj konac to itekako testirati.
Inače, taj konac uopće nije za vezenje, nego pletenje i heklanje, tako da – tko mi kriv što sam ga išla koristiti. 😀 Međutim, krajnji rezultat mi se JAKO sviđa, tako da ga nastavljam koristiti unatoč svemu.

Crystal metalic konac, Unitas d.d., 100% poliestersko vlakno, za pletenje i heklanje

Za sljedeći četvrtak ti pripremam svoju malu embroidery wishlistu da vidiš kakvih sve fora stvari, osim koluta, škarica i konca još ima u ovom embroidery svijetu.

Čitamo se četvrtkom! ❤

Istaknuto

Kombinacije s koncem 2/3: perlice

Prošli sam put pisala o vodenim bojama i na što se sve treba pripaziti kada radiš s njima, a danas su na redu perlice, koje i sama koristim po prvi put, i to u ukrašavanju onog veza “Love Actually” na temelju kojeg sam pisala o vezenju slova.

Perlice na tkanini, dakako, nisu nikakva novost ali u suvremenom vezenju definitivno obogaćuju motiv koji vezeš i daju tvom vezu potpuno novi život. Tu nema neke velike mudrosti (osim da su, za vas iz Zagreba, perlice i sav repro materijal sniženi za 50% u onom Hobby dućanu na Frankopanskoj. 🙂 ) pa ne pišem o tips&tricks. Samo pazi da uzmeš perlice kroz koje ti iglica može proći.

Međutim, želim ti pokazati predivne primjere i profile na koje sam naletjela kao inspiraciju & na čemu trenutno radim.

Svi ovi profili koji slijede ujedno su zanimljivi za uvrstiti na svoju listu osoba koje pratiš i uljepšati si Instagram feed. 🙂

U ovome se nisam još okušala ali izgleda mi jako zabavno i zanimljivo izgubiti se u potpuno apstraktnom vezenju. Nije moj stil, no izgleda tako dobro i opuštajuće da ću si uskoro morati zadati jedan ovakav projektić.

Na ovom profilu ćete pronaći i predivne primjere turskog iliti velvet boda. Radi se o “mucastim” motivima koji se izrađuju pomoću konca i škarica.
Profil prepun kolača i veza. Ako malo brže scrollaš, nisi siguran radi li se o torti fotografiranoj iz ptičje perspektive ili o vezu.
Na ovom ćeš profilu pronaći red veza s perlicama, red predivnih starih obiteljskih fotografija.

Osim apstraktnih vezova, na prvu me privuklo ukrašavanje konkretnih motiva perlicama. Posebno ovaj posljednji christmasy! 🙂

Ovdje ćeš pronaći preslatke i jednostavne ideje za vezenje.

Božićna jelka zapravo je odlična DIY ideja ako kod kuće imaš hrpu perlica sa starih lančića i malo zelenog konca.

Na čemu trenutno radim?

Prije svega, još uvijek sam na vezu s vodenim bojama od prošlog puta. Ponekad se dogodi da ti se vez nikako ne sviđa, pa ga ne paraš jednom, nego tri puta.

Osim toga, božićnim motivima i perlicama uređujem “Love Actually” vez jer mi je samo s citatom ipak nekako prazan. Svi finalni radovi će, nadam se, još ovaj tjedan ugledati svjetlo dana na Instagramu.

Uz francuski uzlov/bod stavljam malene i decentne prozirne perlice kako bih vezu dodala još malo božićnog duha. 🙂

P.S. Ako si jedna ili jedan od onih kojima vezenje izgleda baš fora i želiš pokušati ili imaš nekoga za koga smatraš da bi bio odličan u tome, zabilježi si 21. studenog u kalendaru jer imam jedno divno iznenađenje za tebe & jedan veliki korak za sebe. 🙂

Čitamo se četvrtkom! ❤

Istaknuto

Kombinacije s koncem 1/3: vodene boje

Sredina listopada obično je vrijeme kada po prvi put u godini upalim na YouTubeu “Somewhere in your memory” iz Sam u kući i službeno započnem s blagdanskim moodom. Posljednje dvije godine tome doprinose i svi oni božićni filmovi na DIVA TV koji ljude dijele na dvije vrste: one koji su iskreno veseli što dolaze blagdani i one koji okreću očima na samu pomisao.

Ove godine sam si na početak blagdana dodala i rano vezenje blagdanskih motiva uz isprobavanje nekih novih tehnika i nekih novih bodova koje dijelim s vama do kraja godine. Sljedeća tri tjedna pišem o kombinacijama s koncem.

Ukrašavanje platna vodenim bojama: tips & tricks

Djeluje super-jednostavno ali ima nekoliko stvari na koje je dobro pripaziti kako bi zaista bilo super-jednostavno, i prezabavno. 🙂

Prije nego što krenemo, imaj na umu da će ti boje biti i na kolutu. Stoga ti savjetujem da koristiš ili plastični kolut ili da ovaj drveni ostaviš isključivo za ovakve projekte.

Potrebni materijali:
– kolut s tkaninom (koristila sam žuticu)
– kist (najboje je uzeti deblji okrugli kist)
– vodene boje (btw, u Offertisimi za 9,00 kn ima za kupiti vodene boje u obliku slikarske palete, predivne su!)
– akrilna boja (to su školjice koje sam stavljala ali funkcionira i običan lak za nokte ako nemate pri ruci akrilnu boju)
– čašica s vodom
– tkanina za probu
– vlažna krpica ili šprica s vodom

Tkanina za probu neka ti uvijek bude negdje sa strane kako bi ti bilo jednostavnije donijeti odluku koje ćeš boje miješati i kojim intenzitetom, s koliko vode itd. Bolje je da imaš malo tkanine za probu, nego da mijenjaš tkaninu iz koluta kada ti se ne svidi rezultat.

I. Tkanina treba biti vlažna
Prije samog početka potrebno je navlažiti tkaninu kako bi se vodene boje lijepo prelijevale. To možeš napraviti vlažnom krpicom ili špricom s vodom.

II. Tamnije i svjetlije nijanse
Kao i kod korištenja vodenih boja na papiru, kist je potrebno prvo namočiti u vodu, zatim u vodenu boju pa na platno. Tako će nijanse ispasti tamnije. Ako želiš svjetlije nijanse, kist još jednom namoči u vodu, a zatim tapkaj po tkanini.

Ovo je zapravo dio u kojem se igraš s vodenim bojama. Skroz je zabavno i umirujuće. 🙂

III. A kako dobiti šljokice?
Dok je tkanina još vlažna kistom nanesi lak za nokte sa šljokicama ili akrilnu boju sa šljokicama.

IV. Sušenje
Kada nanosiš boju računaj na to da će tvoj rad biti na nekoliko nijansi svjetliji kada se posuši. Kako bi se osušio, možeš ga ostaviti nekoliko sati na zraku ili sušiti fenom jednu minutu.

Cijeli proces možeš pogledati ovdje:

Kada je pozadina gotova i suha možeš krenuti s vezenjem. Ja sam se odlučila za citat, a koji i kako izgleda ćeš moći vidjeti na mom Instagramu. 🙂

P.S. Sinjska alka je isto jedan projektić na kojem sam se igrala vodenim bojama, iako malo nespretno. No bilo je zabavno. 🙂

Sljedeći tjedan ti otkrivam svoj novi blagdanski projekt i još jednu novu tehniku.

Čitamo se četvrtkom. ❤

Istaknuto

Nekoliko trikova koji će ti olakšati vezenje slova

Imam dva cilja što se tiče vezenja. Naučiti vesti slova i oslikavati vezenjem. Vezenje slova mi se trenutno čini kao cilj koji je puno jednostavnije ispuniti, stoga idemo prvo na to. U ovom blog postu ću ti objasniti nekoliko trikova koji su meni donekle pomogli. Pišem “donekle” jer imam još puno vježbanja do savršenstva kao što je ovo na fotografiji ispod. 🙂

Ove male trikove ću ti objasniti na vezu koji trenutno radim, prvom u nizu moje male blagdanske serije vezova.

Fontovi s Canve za siguran početak veza

Ako znaš krasopis ili ako imaš uredan rukopis, blago tebi! Možeš preskočiti ovaj dio.
Ako ipak, kao ja, nemaš baš najsretniji rukopis, tu su besplatni fontovi na Canvi.

Za ovaj vez sam ih odabrala nekoliko, i to redom: Cooper Hewit, Halimum, Amatic SC i Daydream. Zatim sam ih prenijela na tkaninu pomoću indigo papira.

Broj niti s kojima vezeš neka ovise o veličini fonta

U ovom slučaju sam se odlučila za kolut promjera 18 cm, što znači da mi slova na vezu mogu biti gotovo pa idealne veličine za bilo koji bod ali i bilo koliko niti. Ja sam se odlučila za dvije.
Za manje veličine fonta savjetujem maksimalno dvije niti kako bi sve zajedno izgledalo urednije i preglednije.

Podsjetnik: za vezenje koristim konac mouline. To je poseban konac za vezenje koji se sastoji od 6 niti koje se po potrebi razdvajaju.

Ako ne znaš što bi, jednostavni font i zrnčani bod su najsigurniji odabir

Za manja slova poželjan je što jednostavniji font jer nemaš puno prostora za vezenje i veće su šanse da će ispasti uredno. Pod jednostavan font mislim na Sans Serif fontove – fontovi bez dodatnih dekoracija na kraju slova.

Kada radim slova, zrnčani bod mi je definitvno najjednostavniji odabir. Znam da s njim ne mogu pogriješiti, osim što mi zaobljenja u fontu ponekad ne ispadnu kako sam si zamislila.

Podsjetnik: zrnčani bod dobivamo tako da iglu provlačimo kroz tkaninu počevši na stražnoj strani, zatim vraćamo kroz prednju stranu i ponavljamo postupak.

Za zaobljenja u fontu idealan je opleteni zrnčani bod

Fontovi s puno zaobljenja najčešće su pisana slova. Savjetujem ti da ih prvo prođeš zrnčanim bodom, a zatim novi komad konca obavijaš oko zrnčanog boda provlačeći iglu kroz svaki zrčani bod posebno.

Provlačenje igle kroz zrnčani bod kako bi se dobio opleteni zrnčani bod i kako bismo naglasili zaobljenja u fontu
Tekst iznad napravljen je zrčanim bodom, a tekst ispod zaobljenim zrnčanim bodom.

P.S. Ako radiš u dvije boje, neka slova budu velika kako bi se boje jasnije vidjele.

S velikim fontovima možeš što god poželiš

Da su barem svi tako veliki i jednostavni za vezenje. Natpis “Love actually” sam odlučila istaknuti jednim lančancem (eng. chain stitch) i crvenom bojom.

U ovom videu je kratko i jasno objašnjen jedan od načina kako napraviti lančanac.

Zadebljanja na slovima možeš riješiti zrnčanim bodom ili rascijepljenim bodom

Za kraj se ponovno vraćamo na zrčani bod. Ako tvoj odabrani font ima slova koja imaju zadebljanja, za početak je najjednostavnije koristiti zrčani bod. Za ovakva slova odličan je rascijepljeni (eng. split stitch), meni osobno najdraži jer mi na kraju slova izgledaju kao da sam ih isplela, a ne zašila. 🙂

Ovih nekoliko bodova uz odabir odgovarajućeg fonta su dovoljni za početak, a sve ostalo je vježba. 🙂

Cijeli Love Actually projekt objavit ću na svom Instagram profilu.

Čitamo se četvrtkom! ❤

Istaknuto

Zašto na listu želja trebaš staviti jedan set za vezenje

Htjela sam za danas napisati još jedan praktični post o vezenju, točnije o tome kako radim slova. No danas je baš tipični jesenski dan za koji uvijek treba imati pri ruci neki dobar set za vezenje ili barem skicu pa sam ti odlučila pokazati jedan od mojih omiljenijih embroidery related poklona, koji je važan dio mojih početaka vezenja.

Ove sam godine za rođendan dobila nešto što do tada nisam niti znala da postoji: set za vezenje. Dakle, idealan poklon za mene koja se još uvijek učim bodovima, urednosti i sličnim stvarima.

Proces pravljenja skice ti može uzeti puno vremena, a ti nekad samo želiš izvesti nešto lijepo – niti imaš inspiracije niti imaš volje za osmišljavanje, crtanje i precrtavanje skice za vezenje.

Moj prvi set za vezenje stigao je s Etsyja, iz trgovine Florals & Floss embroidery. Taj mi je profil na Instagramu dan-danas pravo malo otkriće jer je Alexandra koja ga vodi apsolutno sve što bih jednoga dana htjela postići s ovim hobijem – žena ima svoj vlastiti studio u kojem veze, priprema najslađe setove za vezenje, crta i digitalizira predivne skice za vez, a po novom ima i držače za igle koji su mi pravo malo otkriće i pri samom vrhu moje liste želja. (Pogledaj ih na sekundu, ima divnih. 🙂 : Etsy – needle minders)

Etsy je apsolutna go-to online trgovina za počastiti se setovima i skicama. U tražilicu samo upiši “embroidery kit” i biraj.

Florals & Floss Bee Kit sastoji se od sljedećeg:
– Skica za vez
– Kolut za vezenje
– Igla
– Konci u preslatkoj maloj platnenoj vrećici
– Upute za vezenje
– Indigo papir za prenošenje skice na tkaninu

I dobro, zašto je ovo najbolji poklon ikad koji možeš pokloniti sebi ili nekome tko se želi ili voli baviti vezenjem?

Odnosno, što sam, osim predivnog seta za vezenje, dobila i naučila?

Zahvaljujući ovom setu sam se po prvi put susrela s cijelim procesom izrade veza u kolutu.

 1. Važnost skice i prethodne pripreme
  Do tada sam mislila kako ja definitivno mogu vesti i bez skice. I baš sam se prevarila. Puno je više opuštajuće kad imaš okvir prema kojem vezeš motive, a osim toga ispada uredno. Također, prije sam se pitala kako su mi boje na vezu toliko neskladne. Nije ni čudo kada si prethodno ne bih pripremila nikakvu paletu boja. U svakom slučaju, naučila sam biti puno organiziranija u svim sljedećim projektima i shvatila da vezenje nije samo igla-konac-tkanina.
 2. Zadnja strana koluta
  Prije ovog seta za vezenje sam bila strašno neuredna na zadnjoj strani, konci su mi ostajali posvuda pa sam se čudila kako to da se stalno petljaju. Ova skica me baš motivirala (uz detaljne upute) kako da zadnja strana ostane uredna i kako da je završiš (metodom koju od tada stalno koristim – filc, a o kojoj sam pisala u blog postu Popis stvari koje su ti potrebne za početak).
 3. Što sve mogu s vezenjem kao hobijem?
  Alexandrin profil me doveo do milijun drugih profila koji se bave vezenjem i tu sam shvatila da postoji još toliko stvari koje su zabavne u vezi ovog hobija – za početak sama organizacija materijala, radova, pa čak i radnih kutaka te uređenje interijera cijelih studija za vezenje.
  Trenutno su mi sve potrepštine pospremljene u dvije srednje košare koje stoje na polici, ali jednog dana… 😀
 4. Bezbroj ideja za vezenje
  Osim novih profila na Instagramu, otkrila sam i bespuće prekrasnih skica i setova za vezenje na Etsyju. U tražilicu samo upiši “embroidery pattern“. Jednog dana kada mi ponestane ideja za moje projekte želim preuzeti sve te skice i samo vesti jednu po jednu, bez razmišljanja. 😀
 5. Savladala sam francuski bod!
  Većina setova za vezenje sadrži detaljne upute kako napraviti bodove koji ti trebaju za taj projekt. Osim što sam otkrila cijeli novi svijet vezenja, napokon sam do kraja savladala francuski bod (eng. french knot) koji mi je zadavao strašne glavobolje, koliko god tutorijala da sam pogledala. Kao i sve ove prethodne ideje, tako je i taj bod napokon sjeo na svoje mjesto.

Finalni izgled veza

Ovaj sam vez radila tijekom nekoliko dana. Kada sam ga završila imala sam što vidjeti – svoj prvi vez koji je gotovo pa besprijekorno uredan i s kojim sam bila prezadovoljna, tada, 30. ožujka 2020. Već danas na njemu vidim hrpu detalja koje sam mogla bolje odraditi, kao što su listovi, krila, lazy daisy...

U svakom slučaju, ponovit ću ga u ožujku 2021. godine da vidimo jesam li što napredovala od tada. Svakako će biti zanimljivo za usporediti. 🙂

Poanta današnje priče: uvijek je dobra ideja imati kraj sebe set ili samo skicu za vezenje, a još bolja ideja je započeti ovaj hobi upravo jednim ovakvim setom. ❤ 🙂

Čak i ako još uvijek nisi sigurna je li ovo hobi koji bi te moglo zanimati, setovi za vezenje su najjednostavniji način za saznati.

Čitamo se četvrtkom! ❤

Istaknuto

RUČNI VEZ 3/3: Od ideje, preko skice do veza

Sada kada imaš sve materijale potrebne za početak vezenja, vrijeme je i za prvi “pravi” projekt. 🙂

U današnjem blog postu ću ti opisati svoje korake u pravljenju “Cosy up” veza te nekoliko najčešćih bodova koje koristim. Bodovi su načini na koji se igla i konac provlače kroz tkaninu.

No, krenimo od početka. 🙂

Kako do ideje?

Za početak, napraviti možeš što god poželiš, za koju god prigodu. Bilo da se radi o detalju za ukrasiti dom ili poklonu za rođendan. Ako baš nemaš inspiracije, go to mjesto je, uvijek i zauvijek :), Pinterest tražilica i prvi pojam koji ti padne na pamet + “embroidery“.

Još jedna odlična opcija za početak je da u Google ili Pinterest upišeš “free embroidery pattern” i otvorit će ti se mali milijun unaprijed napravljenih skica za vez prema kojima možeš napraviti predivne radove, bez da u početku gubiš vrijeme na izradu skice.

Osim toga, postoje i skice za vez koje se plaćaju, no dolaze s detaljnim uputama. Za to provjeri Etsy.

Nego, na kraju ovog blog posta te očekuje i moja prva skica. 🙂

A kako napraviti svoju skicu?

Jednom kada u glavi otprilike posložiš što bi mogla vesti, recimo neki citat s motivima jeseni, nacrtaj ga na papir. I bez brige, ne trebaš biti talent za crtanje – ja se u većini slučajeva poslužim dobrim starim precrtavanjem, i to tako da papir stavim na ekran laptopa i precrtavam običnom olovkom.

#dontjudge, sve je još uvijek ok s ekranima laptopa kod mene.

Ovo je prva verzija moje skice. Nakon što sam je napravila u digitalnom obliku, shvatila sam da bih ipak mogla malo promijeniti raspored, maknuti vestu i povećati neke motive.

Skicu u digitalnom obliku sam napravila isključivo za ovu prigodu, ako poželiš, da je možeš preuzeti, isprintati i odmah prenijeti na tkaninu.

Odabir palete boja i bodova

Ako želiš raditi sve “po P.S.-u”, sljedeći korak je odabrati boje konca (i eventualno druge materijale koje ćeš koristiti) i bodove.

Osobno se ne zamaram previše paletom boja i bodovima, već ih određujem “u hodu”, budući da sada već kod sebe imam mnogo nijansi konca. No za prvi put je dobro odrediti koje ćeš boje konca koristiti kako bi ih na vrijeme mogla nabaviti.

Prenošenje skice na tkaninu

Osim indigo papirom i piši-briši olovkom, skicu možeš prenijeti i tako da je prisloniš na prozorsko staklo, tkaninu staviš na skicu, a zatim precrtaš motive običnom olovkom.

Osnovni bodovi

Prije nego što kreneš s vezenjem, tkaninu pričvrsti u kolut – tako će ti biti puno jednostavnije vesti.

U nastavku ti pokazujem nekoliko osnovnih bodova koji su potrebni za ovaj vez, a koje i sama uvijek koristim.

Bod prošivanja (eng. running stitch)

Bod razdvajanja (eng. split stitch)

Ovijenac ili pisanac (eng. stem stitch)

Francuski bod (eng. french knot)

Za popunjavanje motiva sam koristila satenski bod (eng. satin stitch). Radi se tako da konac provlačiš jednu nit pokraj druge i na taj način popunjavaš motiv kao da ga bojiš.

Vrijeme je za najzabavniji dio – vezenje 🙂

Sada kada si sve pripremila i savladala osnovne bodove, vrijeme je da uživaš u ovoj aktivnosti. Primjetit ćeš da ti vez vjerojatno neće uvijek ići prema skici jer će ti pasti neka nova ideja na pamet i slično. Također, neće izgledati besprijekorno uredno, no to je zapravo i čar ručnog rada, znaš da je tvoj. 🙂

U nastavku je i kratki video od 30 sekundi – u kojem sam totalno zeznula brzine prikaza i sekunde s natpisima bodova, a sada ih ne mogu maknuti bez da radim video ispočetka jer sam ga radila u nekom xy programu – ali poanta je tu. 🙂

Uz skicu koju sam postavila na kraju ovog teksta nisam uključila upute upravo iz tog razloga – ako odlučiš pokušati ovaj vez ponata je da se poigraš s bodovima, bojama, pa čak i motivima. 🙂

Kako završiti pozadinu veza?

Postoji mnogo načina, no meni je nekako najjednostavnije zašiti ostatak tkanine tako da ona čvrsto stoji u kolutu, a zatim na to ljepilom za tkaninu pričvrstiti filc koji sam prethodno oblikom prilagodila kolutu.

Bilo bi poželjno da je i sama pozadina veza (zadnji dio gdje su konci) uredna, no to nije uvijek jedostavno. Dvije stvari koje učim i vježbam još uvijek su upravo pozadina veza i da mi slova napokon izgledaju besprijekorno uredno. No za to treba vremena.

I to je cijela mudrost – tvoj vez je gotov i možeš na sljedeći! 🙂

Čitamo se sljedeći četvrtak. ❤

Istaknuto

RUČNI VEZ 2/3: Popis stvari koje su ti potrebne za početak

Prošli sam put pisala o motivaciji za početi se baviti vezenjem. U ovom tekstu idemo jedan veliki korak dalje – na osnovne alate koji su ti potrebni za početak.

U ovom tekstu dijelim s tobom isključivo materijale koje sama koristim. Sve zajedno možeš nabaviti za manje od 100 kuna, i to bez da čekaš paketiće s Ali Expressa. Dovoljno je da posjetiš Namu, Tedi i Narodne novine.

Što se tiče Ali Expressa, nemam neke provjerene sellere, već uglavnom hvatam akcije. Ali ću ti za svaki od materijala navesti što upisuješ u tražilicu.

Prije nego što krenemo s detaljnijim objašnjenjima materijala evo i kratkog popisa da vidiš što te očekuje. 🙂

Mouline pamučni konac

Mouline je konac za vezenje koji se sastoji od šest tankih niti koje su međusobno spojene. To je najpopularniji konac za vezenje i dolazi u stotine nijansi (pripazi: svaka nijansa ima svoj broj koji je dobro sačuvati da ga znaš za kasnije). Broj niti koje koristitš za vezenje ovisi o veličini i vrsti motiva. Moji vezovi su najčešće s jednom do tri takve niti.

Gdje kupiti? Meni omiljeni su Ljubica pamučni konci, naše Tvornice konca Zagreb (Unitas d.d.). Za cca 3 kune možeš ih kupiti u Nami, Pamigu, pa čak i naručiti u web shopu Pamiga.

Ne bih ti preporučila nagomilavanje konca za vezenje s Ali Expressa jer ne znaš hoće li ti doći pravi pamuk, kakva je kvaliteta i slično. Barem se meni pokazalo totalno nepouzdano. 100% pamučni konac će ti se puno manje petljati dok vezeš.

Igla za vezenje

Za početak je u redu i najobičnija šivaća igla, no jednostavnije je uvlačiti konac u iglu za vezenje, ovisno o tome radite li s dvije ili više tankih niti.

Koja je uopće razlika? Kada usporediš ove dvije igle, primjetit ćeš da šivaća igla ima otvor u obliku kapljice koja stoji naopako, a igla za vezenje ima otvor u obliku uske elipse. Postoji i više veličina, postoje i igle s tupim vrhovima… Za početak je najbolje držati se zlatne sredine i oštrog vrha jer on najbolje prolazi kroz sve tkanine. Tupi vrh služi za deblje materijale čije su niti udaljenije. To ćemo koristiti kada budemo, recimo, ukrašavali veste.

Imala sam najbolju namjeru fotografirati da vidimo razliku ali onda sam shvatila da trenutno uopće ne posjedujem šivaću iglu.

Gdje kupiti? Tedi i Nama. Koštaju nekoliko kuna. Ako baš želiš čekati, ima ih naravno i na Ali Expressu, no razlika u cijeni je neznatna. U tražilicu upisuješ embroidery needle.

Tkanina

Vezenjem možeš ukrašavati bilo koju tkaninu. Međutim, za početak su idealne one čvrste bez elastina. Jedna takva, meni omiljena, a vjerujem i najčešća kada se veze isključivo u kolutu za vezenje, je sirovo pamučno platno, odnosno, žutica.

Jedino na što se kod žutice treba pripaziti je pranje – nije zahvalna za pranje jer se zgužva i kasnije ju je teško izravnati, pa čak i u kolutu.

Gdje kupiti? U gotovo bilo kojem dućanu s tkaninama. Ja svoju kupujem u Nami za 30-ak kuna po metru kvadratnom. Također se može naručiti na Pamigovom web shopu (ne reklamiram ih namjerno, nego mi se čini da su jedina trgovina s pozamanterijom koja ima web shop 🙂 ).

Škarice za konac

Možeš koristiti i obične kuhinjske škare. No jednostavnije je imati male škarice s oštrim vrhovima kako bi ti bilo jednostavnije baratati njima kada, recimo, nešto pogriješiš i trebaš ukloniti konac sa tkanine.

Gdje kupiti? U Nami. No za 20-ak kuna možeš naručiti ove najslađe ikad škarice s Ali Expressa. Ima ih u još oblika i verzija.

Kolut za vezenje

Kolut za vezenje ima i praktičnu i estetsku svrhu. U vezenju se koristi kako bi zategnuo tkaninu i kako bi vez bio što jednostavnije i pravilnije šivan. Osim toga, s gotovim vezom predivno izgleda kao dekoracija u domu, uredu, gdje god poželiš. 🙂

Gdje kupiti? Za tvoj prvi kolut ti savjetujem da odeš u Namu i uzmeš jedan plastični kolut od 13 ili 18 centimetara. Košta 30-ak kuna, što je povoljnije od drvenog koluta u Nami, a i dugotrajniji je. Možeš ga koristiti za sve projekte koje ne planiraš ostaviti u kolutu.

Drvenih kolutova promjera 13 cm ponekad ima u Tediju za 12-13 kuna, no smatram se pravom sretnicom ako uopće naiđem na njih.

Za sve kolutove koje ćeš dalje koristiti definitvno savjetujem Ali Express, jer se nađu za manje od 10 kuna po komadu. Ovih deset drvenih kolutova promjera 18 cm našla sam za ukupno 75 kuna. U tražilicu samo upiši embroidery hoop. 🙂

Alati za prenošenje skice na tkaninu

Postoji nekoliko varijacija na ovu temu, međutim, meni se indigo papir pokazao kao najbolje rješenje. Osim toga, tu su najobičnija piši-briši kemijska i flomaster za tkaninu koji se ispire vodom. Budući da koristim indigo papir, ukratko ću ti objasniti taj postupak.

Postaviš tkaninu, na nju indigo papir, a na indigo papir skicu. Uzmi olovku ili kemijsku kojom ćeš pratiti linije skice – i to je to, tvoja skica je na platnu koje zatim učvrstiš u kolut i započinješ izradu svog veza.

Gdje kupiti? Najpovoljnije ćeš naravno pronaći na Ali Expressu kada u tražilicu utipkaš carbon transfer paper. No ako ne želiš čekati, onda pravac Narodne Novine gdje ćeš za 15 kuna naći 10 listova ovog papira. Jedan list trajat će ti poprilično dugo.

Postoji još mnogo sitnica koje ti olakšavaju sami proces vezenja. Dosta toga (još :)) ni sama ne posjedujem te se trenutno nalazi na mojoj embroidery listi želja. U nekom od sljedećih tekstova ću je sigurno podijeliti s tobom.

Sljedeći četvrtak prolazimo cijeli proces vezenja, od izrade skice do gotovog veza, u kojem ću ti objasniti i neke od osnovnih bodova. To će biti treći, a ujedno i posljednji tekst o osnovama vezenja nakon kojeg i ti možeš krenuti sa svojim vezenjem – ako do sada već nisi.

Očekuje te i malo iznenađenje. 🙂

Nakon toga idemo na detaljnije teme o vezenju – baš se veselim!

Čitamo se četvrtkom. ❤

Nekoliko besplatnih i provjereno dobrih izvora materijala o vezenju

Sjećam se sebe dok sam čekala kolutove s Ali Expressa i dok nisam znala da svoj prvi kolut mogu nabaviti u Nami – sati i sati YouTube tutoriala! Ima zaista svakakvih i uskoro sam počela više vremena provoditi na to da pronađem nešto smisleno za pogledati, nego što bih zaista gledala i uživala u tome.
Stoga ću danas s tobom podijeliti nekoliko provjereno dobrih izvora (besplatnog) sadržaja o vezenju u nadi da ću ti skratiti vrijeme potrage za istim o ovom divnom hobiju! 🙂

Video tutoriali o vezenju

Jessica Long Embroidery YouTube kanal sadrži toliko tutoriala koji su odlično snimljeni da mi se čini kako ti nakon ovoga ništa drugo neće niti trebati.

U ovom videu naučit ćeš kako napraviti cvjetiće.

Ovdje ubrajam YouTube kanal Diane Vingert koja ima nekoliko videa s uputama kako veze svoje skice za vezenje i mogu potvrditi da ju je pravi gušt gledati, posebno za naučiti neke sitnice koje ti ne padnu na pamet tijekom vezenja, a čine veliku razliku u urednosti veza. Osim toga, kod nje ćeš pronaći i predivne besplatne skice za vezenje cvjetnih vijenaca, a sve upute su ti u obliku videa – pa ne može biti bolje za učenje! 🙂

Unaprijed se ispričavam svim ljubiteljima ručnog rada što ću podijeliti Craftsy YouTube kanal (ako već niste ovisni o ovom kanalu). Ovdje čak i nisu samo tutoriali o vezenju, nego i o pletenju, heklanju, makrame tehnikama i tako dalje. Kanal za zatvoriti se koji mjesec u svoja četiri zida s laptopom (idealno za sve u samoizolaciji).

Ako ćeš jednoga dana htjeti fotkati svoj rad za Instagram “portfolio”, ovdje ima super savjeta. 🙂

Skice za vezenje

Na DMC-evoj stranici nalazi se poprilično velika baza besplatnih skica za vezenje koje ti dolaze s uputama. Jedina je “caka” u tome što se trebaš prijaviti na njihov newsletter.

A zatim otvori neki novi folder i napravi svoju malu bazu skica za vezenje koje će te čekati spremne jednom kada nabaviš materijale. 🙂

Literatura o vezenju

Registracijom na Z-Library dobit ćeš besplatan pristup milijunima knjiga. Možeš preuzeti pet e-knjiga dnevno. Nisam sigurna ali čini mi se da funkcionira na bazi donacija (ako napraviš donaciju možeš preuzimati koliko god želiš). U svakom slučaju, nakon što se registriraš, u tražilicu utipkaj “embroidery” i uživaj. Neke knjige se mogu preuzeti u PDF-u, dok je za neke potreban epub reader. Ovo možeš koristiti i u mobile i u desktop verziji.

Uživaj u materijalima & čitamo se sljedeći četvrtak.